perjantai 26. kesäkuuta 2015

Sateenkaariraitaa

 
Nämäkin tein reissussa. Raitasukat valmistuvat aina niin ihanan vikkelään, kun aina täytyy tehdä vielä yksi raita... 
 
Täytyy tunnustaa, että ensin oli tarkoitus antaa nämä ystävälle joululahjaksi, mutta tykästyin näihin niin, että päätin pitää nämä itse.  Villasukkiahan ei koskaan voi olla liikaa, eihän? Ja onhan siihen jouluun vielä aikaa niin että enköhän ehdi tehdä ystävälle uudet sitä ennen.

 
Lanka: Drops Delight, sävyt 11 ja 12
Malli: Perussukka ylhäältä alas
Puikot: Resorissa 2,25 mm, muualla 2,5 mm

Toivelapaset

 
Olimme juhannuksen reissussa ja pakkasin sinne lankaa mukaan. Tarkoituksena oli tehdä jotain pientä ja nopeasti valmistuvaa, ettei tarvitse koko reissun tikuttaa samaa juttua.  Kyselin neitokaisilta, mitä haluaisivat minun heille neulovan ja pienempi valitsi heti tämän langan, josta tein talvella molemmille raitapolvarit.  Tästä piti kuulemma tehdä aluslapaset.
 
Polvareihin käytin lisänä toista, yksiväristä lankaa, mutta reissuun en sitten tullut ottaneeksi mitään tämän pariksi eikä neito malttanut odottaa että olisimme päässeet kotiin, jotta olisin voinut ottaa tämän hurjan langan pariksi jotain rauhoittavaa. Jälki on sitten sen mukaista.  Neito onneksi tykkää ja sehän on pääasia. 

 
Vieläkin sitä lankaa jäi.  Olisi saanut minun puolestani jo loppua... No, onpahan haastetta, kun yritän keksiä jotain nättiä neulottavaa tästä hurjan värisestä jämästä.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lanka: Lang: Jawoll Magic 6-fach (75 % villa, 25 % polyamidi. 150 g / 420 m)
Puikot: 2,5 mm Cubiks
Malli: Peruslapanen intialaisella peukalokiilalla

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Sininen Nurmilintu


Innostuin vasta vähän aikaa sitten Nurmilinnusta, jota näkyi blogeissa paljon jo kauan sitten. Ehkä syynä oli se että sekin on ainaoikeaa, mitä inhoan, mutta nyt kun olen muokkaillut muitakin huiveja ainaoikeista sileiksi, niin ajattelin että teenpä tämänkin sileänä!
 
No eivät ne muokkaukset siihen jääneet.  Ajattelin nimittäin käyttää pois noita sukkalankoja, joita joku on ostellut tähän huusholliin enemmän kuin laki sallii ja valitsemani lanka oli sen verran väriävaihtavaa, ettei siihen minusta sopinut ne keskellä olevat pitsiosuudet.  Niinpä annoin mennä sileää, kunnes oli loppupitsin aika ja tein pitsin ainoastaan lopetusreunaan, aivan kuten Käsistä Karannut -blogin  TiiQ. Noin siitä tuli minusta parempi. 
 
 
Pitsi ei ollut mikään kaikkein helpoin, vaikka näyttää tosi simppeliltä.  Koko ajan piti olla tarkkana ja silti tein pari kertaa virheen ja jouduin pakittamaan parikymmentä silmukkaa.  No, onneksi pitsireunus oli aika ohut. 
 
Jännäsin langan riittämistä ja meinasin jo tehdä tuon pitsin suosiolla eri langasta, mutta päätin sittenkin kokeilla josko se riittäisi sittenkin ja pääsinkin päättelykerroksen puoleen väliin, jolloin lanka sitten otti ja loppui.  Onneksi tuota samaa lankaa on pari muutakin kerää ja toinen niistä on sävyiltään aikalailla saman oloinen, joten otin siitä lankaa loppukerrokseen.
 
 
Ihan jees siitä tuli ja erityisesti tykkään huivin muodosta.  On kolmion mallinen, muttei liian pitkä ja kapea.  Kaulalla ei kuitenkaan tunnu nuo sukkalangat yhtään niin pehmoisilta kuin merino tai silkki... Ehkä teen noista lopuista Regioista suosiolla sukkia.   Tämä huivi lähtee lämmittämään saksalaista ystävääni, jolla on heinäkuussa synttärit.
 
 
Malli: Nurmilintu (Heidi Alander)
Lanka: Regia Hand-dyed Effect 70 % villa, 25 % polyamidi, 5 % polyacryl. 100 g / 420 m)
Puikot: 4 mm neliskanttiset pyöröt

sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Isosiskolahja


Sisko saa pian toisen tytön.  Koska vauva tulee saamaan paljon huomiota, pitää myös tulevaa isosiskoa muistaa.  Hän saa tältä poppoolta kesäisen olkalaukun. 
 
Materiaalina käytin näitä: meidän neitosille pieneksi käynyttä kesämekkoa sekä kesähousuja, joissa on tyhmän leveät lahkeet.
 
 
Ohje on Mekkotehdas-kirjasta ja yksi työvaihe tästä pussukasta unohtui ja poimutuksessa olisi pitänyt tehdä yksi juttu toisin, mutta ensi kerran olen viisaampi :-)
 
 

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Regiaraitaa

 
Villasukkia on kyllä melkein kivointa neuloa!  Homma etenee nopeasti ja välillä saa vaan posottaa eteen päin (ellei tietty ole jotain kuviota tai pitsiä), mutta tylsäksi ei homma ehdi käydä, kun vähän väliä tapahtuu jotain.
 
Nämä kerät valikoituivat hyllylle odottamaan omaan vuoroaan jo jokin aika sitten, kun päätin neuloa eräälle ystävälle lahjaksi sukat. Noita sukkalankoja kun tuolla riittää... Ja olipa kiva päästä neulomaan näitä!  Tykkään hurjasti Regian langoista ja näihin laitoin lisäksi Dropsin Fabelia rauhoittamaan meininkiä. Ja mukavasti osui raidat samoille kohdille.
 
 
Neuloin sukat varpaasta varteen, kantapään tein taas jälkikäteen nauhakavennuksin.  Tällä tavalla saa minusta mukavan tiukan nilkan niin että varsi pysyy ylhäällä ilman resoriakin.  Laitan tähän vielä kuvat kantapään eri vaiheista.  Sukkaa kutoessa kantapään kohdalle kahdelle puikolle neulotaan siis jämälanka, joka puretaan siis muun sukan valmistuttua pois ja tilalle laitetaan neljä puikkoa (ekassa sukassa tein kantapään ennen resoria, kun halusin mallailla, kuinka pitkät varret tekisin).   Tässä kuvat purkamisvaiheesta:
 

 
Sitten aletaan neuloa ympyrää (tuonne reunoille lisätään yht. neljä silmukkaa), ensin neljä kierrosta normaalisti ja sen jälkeen joka toisella kierroksella tehdään nauhakavennukset. Tässä siitä kuva:
 
 
Ja kun jäljellä on 20 silmukkaa (tämä tietty vaihtelee langan paksuudesta ja sukan koosta riippuen), niin loput silmukat silmukoidaan.  Valmis!
 

 
Tämän jälkeen sukat tietty höyrytetään oikeaan muotoonsa :-).
 
Toivottavasti ovat saajalleen oikean kokoiset ja mieluisat!
 
 
Malli: Varpaasta varteen, kantapää jälkikäteen nauhakavennuksin
Lanka: Harmaa: Dropsin Fabel (75 % villa, 25 % polyamidi. 50 g / 205 m)
Raidoittuva: Regia Design Line Jazz Color By Erika Knight
(75 % villa, 25 % polyamidi. 50 g / 210 m)
Puikot: Kärki ja kantapää 2,25 mm hiilikuituset, muualla 2,5 mm Cubiks.
(Tarkoitus oli tehdä resorikin ohuemmilla puikoilla, mutta unohdin. Hups!)
 

lauantai 6. kesäkuuta 2015

Pinkki flirtti

 
Sain viime vuonna (vai sitä edellisenä?) ystävältä synttärilahjaksi lankaa, jonka materiaalista ei ole täyttä varmuutta.  Se on minusta lace-paksuista ja vasta nyt keksin sille sopivan ohjeen. Ostin nimittäin muutaman Janina Kallion ohjeen Ravelrystä ja tämä Flirty oli yksi niistä. 


Tämä oli siitä uudenlainen ohje, että se aloitettiin alhaalta ja joka rivin alussa tehtiin langankierto ja näin saatiin huiviin kierros kierrokselta lisää leveyttä.  Langankiertojen lenkkeihin sitten tehtiin lopuksi nuo hapsut.  Vähän mietin, että jos olisin tehnyt huivista yhden mallikerran  ohjetta isomman, mutta jotenkin puhti loppui ja tein huivista sen kokoisen kuin mitä ohjeessa oli.  Hyvä se on tuollaisenakin.
 
 
Koska en pidä ainaoikeasta, niin tein tämänkin sileänä kolmea reunasilmukkaa huolimatta. Malli oli tosi helppo ja sen oppi helposti ulkoa.  Tämän voisi tehdä joskus toistekin!
 
 
Malli: Flirty
Lanka: Ystävän antamaa mysteerilankaa
Puikot: 3,5 mm / 100 cm pyöröt

Minun Igerini


 
Kun Mekkotehdas aikuisille -kirjaa on niin monessa blogissa kehuttu, niin täytyihän minunkin sellainen saada. Vilma tuntui mekoista eniten minun oloiseltani, mutta kun paikallisesta Eurokankaasta ei tuntunut löytyvän mitään kivaa joustavaa kangasta, niin ostin palalaarista hipihtävän kirjavaa ja ihanasti laskeutuvaa kangasta ja tein siitä itselleni Ingerin.
 
 
Kangasta oli vaikea leikata, se kun oli niin liukasta ettei koskaan tiennyt, milloin se on lattialla suorassa ja hihoissa oli yhdet merkit, joiden käyttötarkoitusta en hoksannut, mutta kyllä siitä mekko syntyi. Aika kauan vain sain mokomaan tuhlattua aikaa, ehkä noiden poimutusten vuoksi. Niin ja vetskarin jätin minäkin pois, mekon kun kuulemma saa vaivattomasti päälle ilmankin sitä.
 
Mekko ei oikein ole minulle sopivan mallinen (hyvin kävisi vaikka odotusmekoksi!), mutta kun lisäsin sivusaumoihin kiristysnyörit (joiden päähän laitoin puuhelmet - hippimekko kun on) joilla saa vähän korostettua tuota empirelinjaa  (Neulovan nartun esimerkin mukaisesti minäkin nostin tuota vyötärölinjaa noin 6 cm ylemmäs) ja pistän neuletakin päälle, niin kyllä sitä kehtaa käyttää.  Kerran se on ollut minulla jo töissä ja päällä on kyllä ihanan oloinen - tuntuu kuin ei olisi mitään päällä!
 
Malli: Mekkotehdas aikuisille -kirjan Inger
Kangas: Eurokankaan palalaarista n. 5 e, materiaali tuntematon

perjantai 5. kesäkuuta 2015

Popsi, popsi, porkkanaa!

 
Ihhahhaa! 
Hirnulle maistuu porkkanat! Puolet pitää kyllä jättää Vihtasillan heposille niin että älä syö kaikkia!
 
 
 
 
Ohje: Mekkotehdas-kirjasta
Kangas: Vanha tyynyliina kirpparilta, hinta 0,5 e
Vanu: Ikean tyynystä, hinta 1 e
Naatit: Dropsin Nepal-lankaa, 3 mm virkkuukoukku

maanantai 1. kesäkuuta 2015

This took forever...


 
Mutta oli se sen väärtikin.  Joskus talvella ostin Titityystä ihanaa silkkilankaa kauniissa viljan sävyssä.  (Virallisesti sävy taitaa olla oliivi ja väri näitä kuvia keltaisempi.)  No, eihän se oikeasti minun värini ole, joten ajattelin että teen tästä huivin eräälle tärkeälle ihmiselle. 
 
 
Malliksi valikoitui ilmaisohje Ravelrystä, "Granny Smith" wrap. Ohje oli tosi helppo, nurjalla nurin ja oikealla oli kahdenlaisia kierroksia.  Itse neulominen oli siis helppoa, mutta huivi oli silti tosi työläs...  Silmukoita piti koko ajan laskea ja yhden vyyhdin neulottuani huomasin ettei kaksi riitä tarpeeksi pitkään huiviin, joten täytyi käydä ostamassa vielä kolmas vyyhti. 
 
Laskin että yhtä vyyhtiä neuloin noin yhdeksän tuntia, joten yhteensä tähän huiviin sain käytettyä reilun vuorokauden verran tunteja!  Neuloin tätä junassa ja autossa, mutta päasiassa telkkarin ääressä ja tätä neuloessani tuli katsottua seitsemän jaksoa Vera Stanhopea, Kaksi Beckiä, uutisia, vaalivalvojaisia, neljä elokuvaa (Grace of Monaco, Käsky,  Elämä on ihanaa ja Ella ja F1), kaksi jaksoa Arne Dahlia, yksi jakso Happy Valleytä sekä Suomi-Tsekki jääkiekko-ottelu.
 
 
Yhtä kaikki suuri työ oli minusta ehdottomasti sen arvoista.  Huivi on aivan satumaisen pehmoinen ja sitä voi käyttää monella tavalla. Koska olin kuvauspäivänä yksin kotona ja väri on minulle täysin väärä, niin näette sen tässä vain henkarissa.  Mutta sitä voi mielestäni käyttää hyvin joko muhkeasti kaulan ympärille käärittynä tai sitten levittää se koko komeudessaan hartioita lämmittämään. 
 
Koska seuraava synttärilahja tälle ihmiselle on jo valmis ja etukäteen annettu, odottakoon tämä ensi kesää :-).  Tulipahan ainakin ajoissa valmiiksi!  Vähän tekisi mieli tehdä tällainen itsellekin, mutta jostain muusta väristä tietty. 
 
 
Malli: "Granny Smith wrap
Lanka: BC Garn Silkbloom Extra Fino (55 % merinovilla, 45 % mulperisilkki. 50 g / 300 m)
Puikot: 4 mm / 80 cm pyöröt