tiistai 27. tammikuuta 2015

Uu, miten pehmeää...


Oi, tästä minä tykkään!  Huomasin tarvitsevani perusvärisiä asusteita kaikkien kaapissa olevien kirjavien lisäksi. Valkoisen myssyn ja mustien lapasten jälkeen oli valkoisen huivin vuoro. Langaksi halusin ehdottomasti Dropsin Babyalpaca Silk -lankaa.  Tein siitä siskolle joululahjahuivin ja silloin ajattelin, että tästä haluan huivin myös itselleni!

(Kuvat ja varsinkin pitsiosuus näkyy paremmin, kun kuvia klikkaa suuremmiksi.)
 
Jonkin aikaa meni sopivan ohjeen etsimisessä, mutta sitten valitsin tämän Ginkgo Shoulderette Shawl -huivin, sillä jotenkin viehätyin noista lehtikuvioista.  (Ohje löytyy Ravelrystä ja on ilmainen.) Aloitin huivin ensin ohjeen mukaisilla 4 mm puikoilla, mutta jäljestä tuli minusta liian harvaa, joten purin alun pois ja tein huivin sittenkin 3,5 mm puikoilla. 
 
 
Malli ei kyllä ollut kaikkein helpoin, sillä pitsiosuudessa pitsiä tehtiin myös nurjalla.  Sen lisäksi jokainen rivi oli erilainen ja vain jotkut olivat sellaisia, että opin ne ulkoa - muulloin piti koko ajan tuijottaa kaaviota - niin ja kaiken lisäksi mallikerta kääntyi peilikuvakseen joka rivin keskikohdan jälkeen. Ohjeessa oli myös itselleni uusi silmukka "SSP", joka täytyi ihan goolettaa. Ei siis mikään tv-neule! Vaivannäkö kuitenkin kannatti, sillä minusta tuo lehtipitsi vain on tosi kaunis! En kyllä ymmärrä, kuka näitä pitsiohjeita oikein osaa tehdä! 
 
 
Neulomisessa olen oppinut käyttämään monia pikku apureita.  Tätäkin tehdessä oli käytössä Dropsin magneettialusta, joka auttoi tosi paljon oikealla rivillä pysymistä. (Sen lisäksi väritin eri silmukat taas eri värisiksi.) Käytössä olivat myös tuollaiset turkoosit tulpat puikkojen päissä aina silloin, kun työ oli lepäämässä.  Niiden avulla huivia oli mahdollista vähän levittää ja katsella kesken neulomisen niin etteivät silmukat pudonneet puikoilta.  Kerrassaan näppärät sanon minä!

Tiedän, että kaikki eivät piittaa tai pidä pingotuksesta, mutta minusta se on ihanaa...  Ei siis itse pingotus, mutta se tunne, kun puikoilta otettu ryppyinen tekele on muuttunut yön aikana ihanan sileäksi ja pitsikin erottuu ihan eri tavalla!
 
Lopputulos on ehkä pikkasen liian pieni, mutta siitä viis!  Huivi on ollut jo käytössä ja tykkään kovasti! Se on vain niin iiiiiihanan pehmeä...
 
 
Lanka: Drops: Babyalpaca Silk (70 % alpakka + 30 % silkki, 50 g / 167 m)
Puikot: 3,5 mm / 80 cm pyöröt
 

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Polvistimet?


Jos säärystimet lämmittävät sääriä, niin ovatko nämä sitten polvistimet? Näin tällaiset joskus jossain netin syövereissä ja sen jälkeen itse asiassa huomasin näitä myynnissä paikallisessa halpakaupassakin!  Mutta nimeä tällaisille en tiedä. Tietääkö joku?
 
Sain käytettyä näihin loput 1,5 kerää erästä merinolankaa, jonka ostin kaksi vuotta sitten Tallinnan vanhankaupungin eteläreunalla olevasta pienestä lankakaupasta. Vähän jännitti, kuinka pitkiin "polvistimiin" lanka riittää, mutta ihan tarpeeksi pitkät noista tuli.  Nyt ei polvia palele!
 
 
Ohje on omasta päästä. Loin 4 x 16 silmukkaa 3,5 mm puikoille (näin jälkikäteen huomasin että olisi pitänyt luoda enemmän silmukoita: tuo palmikko venyy jalkaan laittaessa minusta vähän liikaa...) ja tein jonkin verran 2 o 2 n resoria. Sitten aloitin palmikko-osuuden: 6 o 2 n ensin 6 kierrosta ja sen jälkeen palmikonkierrot joka toisessa palmikossa niin että välissä oli aina 6 kierrosta.  Sitä jatkoin, kunnes lanka alko olla vähissä, jolloin tein vielä jonkin verran 2 o 2 n -resoria ennen päättelyä.
 
Jälkimmäisen polvistimen tein ilmeisesti aika löysin rantein, sillä siinä lanka loppui kesken kaiken ja huomasin sen olevan leveämpi ja pidempi kuin ensimmäinen.  Pakko oli purkaa sitä ensimmäistä vähän, että sain lankaa jälkimmäisen päättelyyn. Vähän tarkkaavaisuutta seuraavan kerran, nainen!
 
 
Malli: Omasta päästä
Lanka: Alvita / Rosalba ( 100 % merino 50 g / 125 m)
Puikot: 3,5 mm / 15 cm ruusupuuta

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Lämmin muisto Gotlannista

 
Olimme viime kesänä perheen kanssa Gotlannissa pyöräilemässä.  Halusin ostaa sieltä jotain paikallista lankaa matkamuistoksi ja löytyihän sieltä Gotlannin lammasta ihteään!  Sitä siis pari kerää mukaan. 
 
Omat mustat lapaseni ovat hiukan liian pienet, joten tein tuliaislangasta itselleni uudet mustat lapaset.  Tein ne tutulla Novitan ohjeella ja huovutin lopulliseen mittaansa koneessa.  Piti tosin pistää nämä koneeseen kahteen otteeseen, jotta huopuivat tarpeeksi pieniksi.  Lopputulos on minusta hauskan pörröinen.  Koko on siis sen verran reilu, että alle mahtuu merinovillaiset aluslapaseni.  Nyt tarkenee kovemmallakin pakkasella! 
 
Malli: Novitan ohje koneessa huovutettaville lapasille
Lanka: 100 % Gotlannin lampaan villaa, paksuus tuntematon
Puikot: 7 mm

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Vielä yksi Florence


Jotenkin oon tykästynyt tähän malliin. Tarvitsin itselleni valkoisen myssyn uuden talvitakin seuraksi ja päädyin taas tähän hyväksi havaittuun malliin.  Olen tehnyt näitä aiemmin sekä lahjaksi (värillisinä ja valkoisena) että itselle
 
 
Muistelin, että ohjeen puikkosuosituksilla mallista tulee minun käsialallani liian iso, joten tein resorin 3 mm ja muun myssyn 4 mm puikoilla.  Lopuksi kostutin myssyn  ja annoin kuivua matalan lautasen ympärille levitettynä.
 
Tuon 3->1 kavennuksen tein erilailla kuin ohjeessa, jolloin tuohon keskelle tulee tuo oikeiden silmukoiden rivi.  Eli siirretään ensin siirretään kaksi silmukkaa oikealle puikoille yhtä aikaa ikään kuin neulottaisiin ne oikein yhteen, sitten siirretään vielä kolmas silmukka vasemmalta puikolta oikelle aivan kuin se neulottaisiin oikein. Sitten kaikki siirretään takasin vasemmalle puikolle ja neulotaan ne kaikki kolme takareunasta oikein yhteen. 
 
Myös tuon loppukavennuksen tein erilailla kuin ohjeessa, jossa kaikki silmukat ovat nurjia. Minä tykkään enemmän oikeista silmukoista, joten tein ne oikein.
 
 
Malli: Dropsin Florence
Lanka: Dropsin Nepal (65 % villaa ja 35 % alpakkaa, 50 g / 75 m)
Puikot: 3 mm ja 4 mm, 80 cm pyöröt

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Joulukortteja

 

Tein jouluksi tällaisia joulukortteja, joihin sain idean Pinterestistä.  Näitä oli tosi hauska tehdä!  Kokeilin näihin erilaisia lankoja ja helmiä enkä  meinannut malttaa ollenkaan lopettaa :-).  Loppupelissä taisin tehdä näitä vähän liikaakin, sillä niitä jäi paljon antamatta. 
 
  
 
 
Ensin vähän pelkäsin, että ovatko liian painavia joulumerkillä lähetettäväksi, mutta eivät onneksi olleet.  Mutta kovin montaa niitä ei mahtunut siihen punaiseen joulutervehyskuoreen. 
 





 
 Katselin jo ensi jouluksi ideoita Pinterestistä ja muutama kiva idea siellä olikin...
 

sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Ohut kauluri neitokaiselle

 
Tein pienemmälle neitokaiselle jo yhden kaulurin, mutta siihen tuli valittua vähän turhan paksua lankaa, joka johti siihen, että kauluri on useimpien takkien alla liian paksu. Oli siis tehtävä uusi ja tällä kertaa ohuemmasta langasta. Mallina toimi vanha tuttu Hugo-kauluri. Tein uuden kaulurin ohjeen mukaisilla silmukkamäärillä, koska lanka ja puikot olivat ohjetta ohuemmat.  Ajattelin että näin kokokin pienentyisi sopivasti lapselle sopivaksi. Ja hyvähän siitä tulikin.
 
Täällä kertaa käytin Merino Golg -lankaa, jonka ostin muistaakseni Tallinnasta.  Nyt pitäisi mahtua kauluri ohuemmankin takin alle.
 
Neito lupasi toimia mallina sitten, kun ehtisin höyryttämään kaulurin, mutta kuvauspäivänä mieli muuttui... Onneksi pienellä pelleilyllä se hymykin löytyi.
 

Malli: Hugo-kauluri (löytyy Ulla-neuleen sivuilta)
Lanka: Madame Tricote Paris: Merino Gold. (60 % merinoa, 40 % akryyilä. 100 g / 400 m)
Puikot: 2,5 mm, 80 cm pyöröt

perjantai 2. tammikuuta 2015

Raitapolvareita neitosille

 

 
Isompi neitokainen ihastui Langin liukuvärjättyyn Jawoll Magic -lankaan Laukaan Kretliinissä ja ajattelin, että joululomalla olisi hyvin aikaa neuloa siitä hänelle sukat. Siitä olisi tullut yksinään vähän tylsää pintaa, joten päätin raidoittaa sitä varastosta löytyvällä Sisu-langalla.

Tein sukat kärjestä alkaen, puikolla oli 10 silmukkaa. Pohkeen kohdalla lisäsin takasauman molemmin puolin yhdet silmukat kahden sinisen kerroksen kohdalla. 
 
 
Harjoittelin näissä vähän tuota kiilakantapäätä ja otin varulta kahdet eri lähteistä löytyneet ohjeet mukaan joululomalle.  Tämä on kyllä nopea tapa tehdä kantapää, mutta ihan en vielä ole omaan kädenjälkeen tyytyväinen.  Löysin vielä kolmannen erilaisen ohjeen kiilakantapäälle, ajattelin seuraavan kerran kokeilla sitä. 
 
 
 
No tietenkin myös pienempi neitokainen halusi itselleen raitasukat, joten tein hänellekin parin, mutta niissä raidoitin tuota liukuvärjättyä lankaa pinkillä Sisulla.  Niissäkin on 10 silmukkaa puikolla, mutta muuten ovat pienemmät.  Niihin en lisännyt pohkeen kohdalla silmukoita.
 
 
Tykkään kovasti molemmista! Tuo Langin lanka on aika löysäkierteistä, saa nähdä miten pysyy siistinä vai nukkaantuuko kovasti.
 
 
 
Malli: varpaasta varteen kiilakantapäällä
Lanka: Lang: Jawoll Magic (75 % villa, 25 % polyamidi. 150 g / 420 g) sekä
Sandnes Garn: Sisu (80 % villa, 20 % nylon. 50 g / 175 m)
Puikot: 3 mm, 15 cm ruusupuuta