torstai 12. helmikuuta 2015

Havuköynnös-kämmekkäät


Ystäväni ihaili kesällä eräässä käsityökaupassa kämmekkäitä ja ajattelin, että täytyypä neuloa hänelle sellaiset! Väri ei näissä kuvissa toistu oikein, joissa näyttävät melkein harmailta. Oikeasti ovat havunvihreät, joista mallin nimi. 
 
Halusin tehdä kämmekkäät ohuesta langasta, jolloin soveltuvat sisäkäyttöön.  Peukulle tein vain aukon, jolloin käämmekkäitä voi käyttää myös rannekkeina ilman, että peukun paikka törröttää siinä tiellä.  En muistanut punnita näitä valmiina, mutta 50 g kerästä jäi vielä jonkin verran. Kerin langan alussa kahdelle kerälle, jotta tiesin miten pitkä varsi langasta tulee, mutta en sitten kuitenkaan tehnyt niin pitkiä kuin lagasta olisi tullut.  Tästä samaisesta syystä neuloin ne ylhäältä alas päin. 
 
 
Ohje on omasta päästä ja menee näin:
- Luo 4 x 12 silmukkaa
- Neulo 4 o 2 n joustinneuletta sen verran kuin haluat.
- Aloita palmikot kahdella puikolla tekemällä palmikonkierto joka viidennellä kierroksella, mutta vuorotellen vain joka toisessa palmikossa.  Tee kahdella muulla puikolla sileää.
- Jätä sopivassa kohdassa peukalolle 8 silmukan kokoinen aukko 2 s päähän reunasta.
- Jatka niin pitkään kun hyvältä tuntuu.
- Tee loppuun vielä 4 o 2 n -joustinneuletta sen verran kun haluat.
Eikö olekin tarkka ohje?
 
Kokeilin näissä ekaa kertaa Veera Välimäen tapaa tehdä palmikonkierto ilman apupuikkoa. (Video on nähtävissä täällä.) Olihan se ihan kätsy bussissa, kun ei tarvinnut apupuikon kanssa räplätä, mutta hetki meni ennen kun opin kaivamaan puikon kärjellä oikean langan oikeasta välistä. Se huono puoli tekniikassa on minun käsialallani, että palmikonkiertosilmukoista tuli tosi löysät. 
 
Käytin näiden neulomisessa hiilikuitupuikkoja, joista en erityisemmin pidä.  Mutta reissussa ja näissä tarkoissa puuhissa ne ovat katkeamattomina ja terävine kärkine ihan verrattomat.
 
 
Ajattelin että olisin saanut nämä viime viikonloppuna Helsingin-matkalla valmiiksi, mutta sen verran oli alussa säätämistä silmukkamäärien kanssa, että valmistuminen meni eiliseen.  Mutta sain kuin sainkin kämmekkäät pakettiin ja postiin ajoissa niin että ehtivät perille ystävänpäiväksi ystäväni ranteita lämmittämään!
 
 
Malli: Havuköynnös (oma)
Lanka: Dropsin BabyAlpaka Silk (70 % alpakkaa ja 30 % silkkiä, 50 g / 167 m) 
Puikot: 2,25 mm hiilikuituset

2 kommenttia:

rita kirjoitti...

Oiiii!!!

Liila kirjoitti...

Todella kauniit <3 Varmasti kätevät niin sisällä kuin ulkonakin.