torstai 26. kesäkuuta 2014

Pitsisukat lahjaksi


Saksalaisella ystävälläni oli tällä viikolla synttärit.  En ole koskaan neulonut hänelle mitään, kun en ole varma hänen väreistään, tyylistään tai koostaan. Viime korttiin kirjoitin muistaakseni, että seuraavana kesänä yritän tehdä hänelle jotain ja nyt oli siis lunastettava lupaus... 

En halunnut tehdä hänelle mitään ihan perussukkia, vaikka kaapissa olisi ollut paljon ihania ohuita pätkä- ja liukuvärjättyjä lankoja.  Toisaalta mallin piti olla joku tosi helppo, jotta sitä pystyisi tekemään nopeasti ja samalla kun tekee jotain muuta. En tiedä ystäväni jalan tarkkaa kokoa, mutta lienee jotain 35 paikkeilla, joten tein kantapään jälkeen muistaakseni 42 kierrosta ennen kärkikavennuksia.

Sopiva malli löytyi sukkakansiostani, johon olen kerännyt kivoja malleja.  Malli on Novitan ja löytyy täältä. Ja kyllä oli helppo.  Kolme kerrosta posotettiin pelkkää oikeaa ja nurjaa (muutin mallia hiukan, koska jouduin pienentämään sitä) ja ainoastaan joka neljännellä tehtiin kavennuksia ja langankiertoja.  Tämän helpommaksi ei pitsimalli muutu.  Ei tuo mikään kaikista kaunein pitsisukka ole, mutta kävi tähän tarkoitukseen vallan mainiosti.  Saatanpa tehdä tuollaiset joskus toistekin! 



Kesä on kauneimmillaan ja valoa riittää, mutta tämän kauniimpia kuvia en nyt osannut ottaa... Mutta kai noista jotain näkyy :-)

 
 
Malli: Novitan "Neulotut villaiset pitsisukat"
Lanka: Dropsin Fabel (reilu kerä, en muistanut punnita)
Puikot: Knit Pron 2,25 mm / 15 cm

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Sukkia Saksaan!

 
Isompi neitokaisemme pääsi isovanhempiensa kanssa Berliiniin häihin. En hääparia sen paremmin tunne, mutta jokin lahja oli keksittävä neitokaisen vietäväksi.  Ovat maanläheisiä ihmisiä, joten ajattelin, että teen heille sukat suomenlampaan villasta. Muistan sulhasella olevan tosi suuret jalat ja joku mummo oli olemassa tai oli ollut olemassa, joka teki hänelle tarpeeksi suuria sukkia, mutta en muista, vieläkö tämä mummo oli olemassa. 

 
Nämä morsiamen sukat ovat Rintalan luomutilan villalankaa ja malli on "Koiranputki", löytyy Ulla-neuleesta. Muutin ohjetta vähän, sillä lankani oli paksumpaa kuin ohjeessa oleva. Aiemmin olen tehnyt samat sukat äidilleni Rintalan tilan vihreästä langasta ja muistelin, että malli oli helppo ja valmiit suka hyvät jalassa.

Malli oli tosiaan helppo ja sen oppi pian ulkoa. Muutaman muutoksen tosin saatan malliin vielä tehdä, jos teen näitä sukkia vielä joskus lisää. 

Pistin sukat jalkaan toisten sukkien päälle ja kuvasín niitä myös jalassa (yksin se oli tosin aika hankalaa, mutta kuvaaja oli juuri silloin reissussa...) ja osaan kuvista pääsi myös perheemme uusi vauveli :-)

Huomasin muuten, että suomenlampaan villaa neuloessa puiset puikot ovat jotenkin tahmeat.  Niinpä vaihdoin kesken kaiken perinteisiin metallipuikkoihin, jotka liukuivat puisia paremmmin.



Malli: Koiranputkisukat
Lanka: Rintalan luomutilan lanka suomenlampaan villasta
Puikot: 3 mm
 
 

Sulhasen sukkiin sain idean netistä, mutten pistänyt sivua ylös!  Jos siis tunnistat mallin omaksesi, niin vinkkaa siitä minulle, niin lisään tänne linkin.  Alkuperäisessä mallissa oli resoria vain varren yläreunassa ja se oli 1 o 1 n -resoria niin että oikeat neulottiin kiertäen.  Sen jälkeen loppuvarsi oli sileää.  Teinkin ensin niin, mutta minusta tuntuu, että varsi on silloin liian löysä, joten purin sukan ja tein ihan perinteisen resorivarren. 

Saa nähdä, onko koko hyvä.  Tein siitä selvästi isomman kuin oman mieheni jalka. 

Malli: Perussukka
Lanka: Musta ja vaaleanharmaa Riihivillan sukkalankaa, keltainen Rintalan tilan lankaa
Puikot: 3 mm
 

Pihan viimeiset siilit

Pihan tytöistä yhdellä ei vielä ollut siililapasia. Tällä neidolla oli tällä viikolla 8-vuotissynttärit ja vaikka kesä onkin, ajattelin, että siilit voisivat olla mieluisat, kun leikkivät niillä paljon talvisin. Ja olivathan ne kuulemma :-).

Näissä oli 8 s / puikko, resorissa 24 krs ja sileää 12 krs ennen peukaloa, jolle jätin 6 s. Peukun jäälkeen 18 krs ennen kärkikavennuksia. Peukulle keräsin  yht 15 s ja kerroksia on 10 ennen kavennuksia. Naamaan jäi aika pieni tila ja tuo violetti lanka oli sen verran tummaa, että katsoin järkevimmäksi käydä ostamassa Kretliinistä tuollaiset ommeltavat silmät. Nenää en näille siileille tehnyt ollenkaan. 

Nyt pääsee tämäkin sankari mukaan ensi talven siilileikkeihin! Onnea vielä!


Malli: Oma peruslapanen
Lanka: Dropsin Nepal, menekki 55 g (piikit Brazil)
Puikot: 3 mm, 15 cm

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Kesäinen silkkisekoitehuivi

 


Blogi päivittyy nyt vähän jälkijunassa.  Tämä on ollut taas niitä aikoja, kun vuorokaudessa soisi olevan reilusti enemmän tunteja.  No nyt on onnesi sellainen rako, että ehdin näyttää tämän viimeisen työni, joka on tosin ehtinyt olla muutaman kerran jo käytössäkin.

Kävin muutama viikko sitten Kretliinissä hamstraamassa Dropsin toukoalesta lankoja, kun näin kaupan eteisen alekorissa aivan ihanan oloista, marjapuuron väristä Rowanin lankaa, jossa on 36 % kierrätyssilkkiä, 36 % kierrätyspuuvillaa ja 28 % kierrätysviskoosia. Ovh oli 7,60, mutta alekorissa se oli vain 3 e hintainen. Yhdessä kerässä on 50 g / 125 m. 

Eräänä päivänä tarvitsin sitten taas jotain aivotonta neulomista ja nappasin kiireissäni näitä keriä sekä niihin sopivat puikot mukaan.  Aloin tekemään kolmiohuivia ja kun arvelin mittaa olevan tarpeeksi ja silmukoita oli sopiva määrä, tein tuon pitsireunan sekä sen  jälkeen vielä pari reikäriviä.  Ihan ei kyllä mennyt niin kuin Strömsössä (eli muistaakseni ainakin kerran piti purkaa...), mutta sinne päin kuitenkin.  Tuon pitsikuvion otin siitä Traveller woman -huivista, mutta on siis tuo perus simpukkapitsikuvio (vai mikä lienee nimeltään).




Tykkään kovasti paljon uudesta huivistani!  (Kyllä vain, tämä jää vaihteeksi omaan kaappiin.) Se lämmittää ihanasti olematta kuitenkaan liian kuuma - aivan erinomainen kesähuivi siis!  Kävin eilen Kretliinissä ja vielä siellä olisi kolme kerää jäljellä... En vaan siellä ollessani keksinyt ketään, kenelle tuollaisen voisin tehdä.  Väri kun on aika hempeä eivätkä kaikki tykkää käyttää tuollaisia "mummohuiveja".  No, jos kiusaus käy liian suureksi, saatan käydä nappaamassa kerät joka tapauksessa mukaani, kun nyt niin halvalla saisi...



 

 
Lanka ei itse asiassa ole yksiväristä, vaan tuon langan ominaisuuden (kolmea eri kierrätyslankaa) vuoksi siinä on seassa pieninä hippuina paljon eri värejä, kuten vaaleansinistä, vaaleanvihreää, turkoosia ja valkoista, mutta ne erottuvat vain ihan läheltä katsottuna.  Tuntumaltaan lanka ja siis myös huivi on juuri sellaista, kuin mitä materiaaleista voisi päätellä: silkkisen nahkeaa, mutta puuvillan ansiosta kuitenkin pehmeää. 

Malli: oma, pitsikuvio tästä Traveller Woman -huivista
Lanka: Rowan: Purelife
Puikot: 4 mm, 80 cm pyöröt (muistaakseni)