sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Norosukat pukinkonttiin


Tällaiset valmistuivat eilen pukinkonttiin laitettavaksi.  Lanka on Noron Silk Garden Sock yarn -lankaa (40 % villaa, 25 % silkkiä, 25 % nylonia ja 10 kid mohairia, 100 g / 300 m), joka on ihanan väristä, mutta inhan kierteistä.  Kuva on otettu viistossa, joten näyttävät erehdyttävästi erikokoisilta... Otin raitoihin lankaa vuorotellen kerän päältä ja sisältä.  Välillä jouduin vähän säätämään, kun molemmista alkoi tulla samaa sävyä.   

Sukassa on 4 x 12 silmukkaa.  Raidan leveys 5 krs. Varressa on 13 kerrosta, kantalapussa 14 krs ja jalkapöydässä 10 raitaa ennen kärkikavennuksia. Koko noin 39-40.


Malli: perussukka
Lanka: Noro Silk Garden Sock Yarn (vajaa kerä)
Puikot: 3 mm, 15 cm ruusupuuta

lauantai 16. marraskuuta 2013

Terveiset Tampereelta!

Olin hyvän ystävän kanssa ensimmäistä kertaa Tampereen käsityömessuilla.  Ja voihan jösses, kun siellä oli paljon ihania näytteilleasettajia!  Lähdin ostamaan suomenlampaanvillaa joululahjoihin ja siellä oli yllättävän monta suomenlampaanvillan myyjää!  Olin aivan innoissani! Suomenlampaan villaa ei nimittäin saa omasta kotikaupungistani ja joudun tilaamaan sitä postitse, jolloin hinta tietenkin postareiden vuoksi aina nousee entisestään.  Tiedä sitten onko lähivilla nouseva trendi, mutta ainakin itse olin yllättynyt, kuinka monta suomalaisen villan myyjää messuilla on.  Harmillista vain, että monet kertoivat myyvänsä lankaa vain Tampereen messuilla ja netin kautta eli kaupoista sitä on turha etsiä. 

Tässä ensin muut löytöni: hurmaavan väristä Steppiä, Regiaa ja Noroa. Pitkuainen kerä on ihana "Three irish sisters" -merinolanka huiviksi. Yksivärinen Opal on palmikkosukkiin.


 
 

Tässä yksiväristä suomenlampaan sukkalankaa.  Näistä on tarkoitus tehdä joululahjasukat eräälle kotimaisuutta arvostavalle läheiselle. Eikö ole ihanat värit??? Tuo värjäämätön tuoksuu vielä ihan lampaalle...



Ja viimeisenä värjättyä 100 %:sta suomenlampaan villaa.  Vyyhdit olivat toinen toistaan ihanamman värisiä, joten oli suuria vaikeuksia valita mitä ottaisin mukaani. 15 euron hintaan en kovin montaa raaskinut ostaa... Nämä kaksi pääsivät lopulta kassiini.  Näistä meinaan tehdä päällyslapasia - violetinsävyisestä itselleni ja vihreänkirjavasta joululahjaksi eräälle läheiselle. Sävyt eivät ehkä näissä amatöörikuvissa pääse oikeuksiinsa, mutta pakko oli hehkuttaa näitä täällä :-). Olen niiiiin innoissani näistä!

tiistai 12. marraskuuta 2013

Lämmin pipo pukin konttiin


Ostin tämän langan jo kauan sitten eräs ystävä mielessäni.  Nyt se pääsi vihdoin puikoille.  Inspiraation tähän pipoon sain Anu Harkin blogista, mutta tein sen kuitenkin aivan erilailla. 

Lanka on ihanaa, rouhean pehmeää Drops <3 you2, jossa on 50 % alpakkaa, 40 % villaa ja 10 % pellavaa.  100 g:ssa lankaa on 100 m eli paksua on!  Puikkosuositus langalle on jopa 9 mm, mutta koska en halunnut, että piposta ihan tuulee läpi, tein resorin 4 mm ja muun pipon 5 mm puikoilla.  Ihan ei tuo 100 g vyyhti riittänyt, mutta jos piposta tekee vähän pienemmän, voisi 100 g riittää.  Kukkaan käytin Dropsin Nepalia.

Saajalla on minua isompi pää, joten tein siitä itselleni reilun - mallailin sitä välillä miehen päähän ja toivon, että koko on nyt sopiva.  Ja pitäähän pipon mennä kunnolla korville!  Tämä oli hauskan näköinen tyttöstenkin päässä, joten ehkä teen heillekin tällaiset joskus.

Alkaa taas olla sitä aikaa, jolloin näiden kuvaaminen alkaa olla tosi haastavaa.  Nämä kuvat on otettu jalustalla ja itselaukasijalla ja silti oli hankala ottaa tärähtämättömiä kuvia.  Olisi ihana ottaa vielä jokunen lähikuva, mutta näin pimeällä se ei kyllä onnistu.  Jospa sitten viikonloppuna...

Tässä ohje, jos joku haluaa tehdä samanlaisen (tosin vähän ehkä kannattaa pienentää kokoa):
- Luo 88 silmukkaa 4 mm pyöröpuikoille
- Neulo 10 kierrosta 1 o 1 n -resoria.
- Vaihda 5 mm puikot ja neulo sileää 33 krs.
- Päättele silmukat ja ompele yläreuna yhteen.
- Tee haluamanlaisesi kukka ja ompele se sekä puunappi pipoon.

 
Malli: Oma
Lanka: Drops <3 you 2, vähän reilu 100 g.
Puikot: 4 mm ja 5 mm pyöröt (80 cm kaapeli)

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Kuplapipo tyttärelle



Pienemmän tyttären "kaupunkivaatteiden" kanssa sopineet asusteet olivat käyneet kesän aikana pieneksi, joten oli aika tehdä uudet. Ja mitäs muuta pipoon neuloisin kuin kuplia :-). Lapasiksi tyttö halusi siililapset, jotka on piikkejä vailla valmiit, mutta pipo on jo päässyt puikoilta.

Lanka on Dropsin Merino Extra Finea (100 % merino, 50 g / 105 m). Pipossa on aluksi 92 silmukkaa. Kavennukset tein ihan oman pään mukaan 5 pallorivin  jälkeen.  Ehkä joku osaisi tehdä ne järkevämmin, jolloin nuo yläosan pallot asettuisivat paremmin keskenään, mutta minä en sitä oikein osannut.  Kuplat ovat yläosassa siis vähän miten sattuu.  Pipon päällisen tein vain pohjavärillä. Resorissa käytin 2,5 mm puikkoja (olisin käyttänyt kolmosia, mutta toinen niistä on katkennut) ja muualla 3,5 mm puikkoja.

Oli vaikea ottaa kuvaa, jossa värit olisivat toistuneet oikein. Tuo violetti on sellaista kanervan väristä ja pallot hempeää vaaleanpunaista. 

Junasukat vauvalle




Tässä eräälle vauvalle junasukat, joita on neulottu junan lisäksi myös lentokoneessa :-).  Teen näihin aina vain kolme makkaraa jalkapöydälle, kun muuten niistä tulee mielestäni tosi pitkät.  Ohjehan on vanha ja siihen liittyy ihana tarina:

Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk:n ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettajan kävi sääli pientä vauvaa ilman sukkia. Niinpä opettaja purki valkoista käsinneulottua villatakkiaan ja neuloi pienokaiselle sukat radan korjaustöiden aikana.

Lankana käytin Cascaden 220 superwash lankaa (100 % superwash Merino, 50 g = 125 m), jonka olin ostanut itseleni erästä pipoa varten.  Pipo oli pitsikuviollinen ja siihen tuli alareunaan silkkinauha.  Valmiina oli kuitenkin niin vanhanaikaisen unimyssyn näköinen, että päätin purkaa sen ja käyttää näihin sukkiin. Pitäisi olla pehmeää ja vauvan iholle sopivaa :-). 


Ohje: Junasukka
Lanka: Cascaden 220 superwash
Puikot: 2,5 mm 

perjantai 8. marraskuuta 2013

Siilien tuhinaa

Isompi tyttäreni on leikkinyt välitunnilla ystävänsä kanssa ahkerasti siilileikkiä, jossa ovat rakentaneet tyttären siililapasille pesiä ym.  Nyt tällä ystävällä oli syntymäpäivät ja ajattelin että yritänpä tehdä hänelle samanlaiset siililapaset lahjaksi, niin saavat oikean siiliperheen leikkeihinsä. 

Ajattelin käyttää ohjeena Novitan siililapasohjetta, mutta se ei näiden lanka- tai värivalintojen vuoksi toiminut.  En tiedä, kummassa oli vika.  Ohjeessa lapaset neulotaan tasona ja tuota karvalankaa kuljetetaan aina puoleen väliin asti tuon toisen langan mukana, mutta ei toiminut ei. Langat olivat niin eri värisiä, että se pohjalanka näkyi karvalangan välistä liikaa.  Niinpä purin alun ja tein lapaset ensin ihan normaalisti ja neuloin sitten ainaoikein-tyylillä turkin erikseen ja ompelin sen sitten siilin selkään.  Näin turkista tuli tuuhean näköinen. 

Näissä 8-vuotiaan lapasissa on siilin ruumiin lankana Tallinnasta ostettua Silvija-lankaa (70 % villaa ja 30 % silkkiä, 50 g = 150 m) ja turkkina Schachenmayr Brazilia (100 % polyester).  Käytin 3 mm puikkoja ja loin alussa 4 x 10 silmukkaa.  2 o 2 n resoria tein 21 krs ja sileää 13 krs ennen peukaloa, jolle jätin 7 s. Peukalon jälkeen jatkoin sileää 21 krs ennen kärkikavennuksia.  Yhteensä peukalossa oli vaakatasossa 15 silmukkaa ja pystysuunnassa 12 krs ennen kavennuksia. 

Turkkia varten loin 20 silmukkaa ja neuloin tasona aina oikeaa, kunnes turkki oli tarpeeksi korkea.  Nenä ja silmät on ommeltu Dropsin Alpaca-langalla.

 


Ohje: Oma peruslapanen
Lanka: Silvija ja Brazilia
Puikot: 3 mm


Myös pienemmän tyttären ystävällä on synttärit tulossa ja hänellekin päätin tehdä siilit, kun nyt olin vauhtiin päässyt.  Tämä ystävä täyttää 7 vuotta ja on luullakseni pienikätinen, joten otin mallia oman 5-vuotiaan tyttären kädestä.  Jos ovat hänelle liian pienet, niin voin tehdän uudet, isommat ja annamme nuo pienemmät siilit omalle tytölle.  Katsotaan siis, kuinka näille siileille käy!

Lankana näissä on Dropsin Nepal (65 % villaa ja 35 % Alpacaa, 50 g = 75 m) ja yksi kerä riitti juuri ja juuri! Noin 15 cm jäi lankaa päättelyyn.  Ikinä ei ole käynyt näin hyvä säkä :-).  Tokihan minulla oli toinen kerä varalla, mutta nyt voin tehdä siitä omalle 5-vuotiaalle tyttärelle siililapaset, jos nämä jäävät ystävän luokse asumaan.  Turkkina näissä on samaa lankaa kuin noissa isommissakin, mutta vaan vaaleampaa sävyä.

Näissäkin käytin 3 mm puikkoja.  Loin alussa 4 x 8 s ja neuloin 2 o 2 n -resoria 22 krs. Sitten sileää 10 krs, peukulle 6  ja vielä 18 krs sileää ennen kärkikavennuksia.  Peukulla on yhteensä 14 s pystysuunnassa 10 krs.


Malli: Oma peruslapanen
Langat: Dropsin Nepal ja Schachenmayr Brazilia
Puikot: 3 mm